Vart är internet på väg?

Det finns en del diskussioner om vart internet är på väg. Jag var med på ett möte i torsdags som hölls av Microsoft där bl.a. det diskuterades. Fredrik Normén har även tagit upp att HTML är så 1990 och att RIA är framtiden.

Internet har utvecklats relativt fort, men vad händer härnäst? Tidigare så har man lätt kunna skylla på att internet explorer håller tillbaka utvecklingen på grund av dess egna varianter på allt (en kvarleva från browser-kriget 1.0 mellan Internet Explorer och Netscape). I och med Internet Explorer 8 som äntligen klarar Acid 2, har fullt stöd för CSS 2.1 och även delvis stöd för HTML 5 så är det svårt att skylla allt på det nu.

En fördel med webbstandarder är att det är helt öppet för vem som helst att implementera, och att det finns en organisation vid namn W3C (World Wide Web Consortium) som tillhandahåller och utvecklar dessa standarder. Nackdelen är att det är just W3C som tillhandahåller dessa. Ser vi till t.ex. HTML 5 så har det räknats ut att det blir en rekommendation (kräver att minst två mjukvaror har fullt stöd) år 2022! Ska vi behöva vänta i 13 år innan vi till fullo skall kunna använda denna standard? En annan standard som jag verkligen ser fram emot är XHTML 2, vilket började utvecklas 2002. Det är 7 år sedan och det är fortfarande bara en draft.

Utvecklingen av standarder går på tok för segt och håller inte i närheten samma tempo som resten av webben. Senaste tiden har vi kunnat se en utveckling som vi inte har haft sedan 90-talet när Netscape kom med Livescript, vilket senare blev javascript. Det dök upp mängder av “standarder” under 90-talet då Internet Explorer och Netscape tävlade om att implementera allt först och på sitt eget sätt.

Webben som den såg ut då var stela sidor (förutom animerade eldflammor och bakgrundsmusik) som inte lät användaren blanda sig in på något sätt. Sedan kom DHTML där vi helt plötsligt kunde få liv i sidorna och få dem mer levande. Nästa steg var Ajax som kom i slutet av 90-talet, men inte bredde ut sig ordentligt förrän ett par år senare.

Internet som det ser ut nu är helt annorlunda än mot vad den var för 10 år sedan. Vi har sociala nätverk som Facebook och MySpace, mikrobloggar som Twitter och Bloggy, vanliga bloggar som låter helt vanliga medel-Svenssons skriva dagböcker som kan läsas av vem som helst i hela världen, vi kan dela med oss utav våra bilder osv osv.

Vad är nästa steg? Vi kan på de flesta tjänster använda oss utav API:er för att arbeta mot dessa och integrera i antingen applikationer anpassade för just dem, eller i mashups. Dessa applikationer behöver inte vara på internetbaserade, utan kan lika gärna vara vanliga applikationer som körs i operativsystemet. Sedan så har vi hybrider som Adobe Flex och Silverlight 3.0 som kan köras i både webbläsaren och på klienten.

Så vad har vi att vänta oss? Är internet som vi ser det nu dött till förmån för rika internet applikationer och skrivbordsapplikationer, eller kommer den att fortsätta att utvecklas? Jag ser att W3C har en stor del i detta och kan vara en av anledningarna till att utvecklare vänder sig mot dessa rika applikationer som utvecklas med tredjepartsprodukter.

Jag själv tror att webben kommer att fortsätta leva som den gör nu, och är precis som tidigare ett utmärkt sätt att visa information på. En stor fördel med detta är att det är en otroligt utbredd teknik som finns implementerad i otroligt många applikationer. Vem som helst kan på vilken enhet som helst se webbsidor då de följer samma standarder. Nackdelen är att dessa standarder utvecklas långsamt.

Rika applikationer i Silverlight och Flex däremot utvecklas i rykande fart och låter utvecklare att skapa applikationer som är långt mer interaktiva än vi någonsin tidigare har kunnat använda. Dessa applikationer ser mycket bättre ut än tidigare, och ger större möjligheter än vad vi tidigare har haft. Nackdelen är dock att dessa inte är alls lika utbredda och går att använda på mycket färre enheter än vad HTML-sidor kan. Det kan även vara problematiskt att utveckla sidor som är tillgänglighetsanpassade, vilket det finns standarder för när det gäller “vanlig” webbutveckling (bl.a. WCAG för vanliga webbplatser och WAI-ARIA för rika applikationer med javascript).

Så, vart är webben på väg?

Jag är säker på att det kommer att komma många fler applikationer byggda på dessa RIA-tekniker än vad det finns nu – när väl tekniken har brett ut sig. Det kräver att utvecklingen går snabbare på andra enheter än de vanligaste. Man måste ha åtkomst till dessa på – förutom Windows och Mac OS X – Linux och andra mindre utbredda operativsystem, mobila enheter samt även skärmläsare. Jag är säker på att detta stöd kommer att breda ut sig, men det kommer att ta lång tid innan den är så utbredd att vi helt kan lita på att användarna har dessa. Samtidigt så kommer personerna bakom de större webbläsarna att tillsammans se till att standarderna går snabbare framåt än vad W3C behöver på sig.

En sak är dock säker – webben som vi ser den idag kommer vi att skratta åt lika mycket om 10 år som vi nu gör åt den som vi jobbade med för 10 år sedan.

Vad tror du?

No Comments