Archives

Archives / 2010 / June
  • Generera kod med T4-templates

    Något som har funnits med ett tag, men som inte har använts särskilt mycket förrän när ASP.NET MVC introducerades är T4-templates. T4 är en akronym för ”Text Template Transformation Toolkit”, och gör det möjligt att skapa upp en mall som sedan kan användas för att generera färdig kod.

  • Skapa en egen ViewEngine

    När man skapar nya vyer i ASP.NET MVC så skapas en aspx-fil upp, vilken påminner en del om klassisk ASP. När man sedan går in på sidan så kan man se att kodblocken är utbytta mot HTML. Den här transformeringen sker i vad som kallas en View Engine. Som standard i ASP.NET MVC används en View Engine vid namn WebFormViewEngine. WebFormViewEngine ärver klassen VirtualPathProviderViewEngine, som i sin tur implementerar IViewEngine.

  • Använd POCO-stödet i Entity Framework 4

    I första versionen av Entity Framework som kom i .NET 3.5 SP 1 fanns till största delen grundläggande funktionalitet för att kunna koppla sig mot en databas snabbt och enkelt och utföra operationer. Dock saknades väldigt mycket, och på grund av en mängd beroenden bland de klasser som genererades så blev det svårt att enkelt separera på logiken. I .NET 4.0 introducerades en mängd funktioner för att lösa detta, och det är bland annat det jag kommer att använda mig utav här.