Introduktion till HTML5

HTML5 är nästa version av HTML-standarden och tas fram av W3C tillsammans med WHATWG. Efter att HTML 4.01 släpptes så började W3C arbetet med XHTML 1.0, vilket har exakt samma element som HTML 4.01, men ger en syntax mer lik XML. De fortsatte sedan med XHTML 2.0, vilket skulle ha helt nya element, och då inte alls bakåtkompatibelt med XHTML 1.0. Under tiden började en ny grupp kallad WHATWG (Web Hypertext Technology Working Group) med en separat standard kallad Web Applications 1.0, vilket skulle bli en fortsättning på HTML 4.01.

Då XHTML 2.0 fick mycket kritik på grund av komplexiteten och då det inte var bakåtkompatibelt med tidigare versioner av HTML och XHTML beslutade W3C att lägga ned arbetet med det och istället satsa på HTML5 tillsammans med WHATWG.

Same same, but different

Många förespråkare för XHTML menar att HTML ger svagare krav på utvecklaren då man inte längre behöver stänga element, ha apostrofer runt attributens värden och annat som krävs i SGML. Det här har dock lett till att det kommer att bli möjligt att skriva HTML5 på två olika sätt – med HTML-syntax och med XML-syntax. Det senare kräver dock att hela sidan skickas med rätt MIME type (application/xhtml+xml) , vilket Internet Explorer 8 och tidigare inte klarar av (Internet Explorer 9 har dock stöd för det). Vill man använda HTML-syntaxen så levereras sidorna som tidigare med text/html.

Varför HTML5?

En fråga som många ställer sig är varför vi skulle behöva HTML5 när vi idag med HTML 4.01/XHTML 1.1, JavaScript, Silverlight, Flash och annat redan kan göra allt vi behöver. Svaret på det är att genom att erbjuda en standard gör det möjligt att skapa moderna webbsajter så som de flesta fungerar idag, och samtidigt kunna visa den i alla webbläsare på alla plattformar. Krävs det ett plugin för att se till exempel filmer så låser man lätt ute användare på andra plattformar än den man har skapat sidan för. Genom att använda HTML5 så räcker det med att använda en webbläsare med stöd för det för att man ska kunna erbjuda samma upplevelse för även dessa personer.

Nyheter i HTML5

Det finns en mängd nyheter i HTML5 som leder oss in i nutiden. HTML 4.01 blev en standard 1999 när i stort sett alla fortfarande satt med slöa modem. Vad som har hänt de senaste 11 åren är att vi har fått helt klart snabbare uppkopplingar, vilket ger möjligheten att visa filmer, spela musik och annat direkt på hemsidorna.

Några av de största nyheterna i HTML5 är:

Nya HTML-element

Det tillkommer en del nya element så som section, nav, article, aside, hgroup, header, footer m.m. Dessa används för att enklare gruppera sidan i olika delar där vi idag ofta har div-element med ett id som förklarar vilken del av sidan det gäller.

Video & audio

Med de nya video- samt audio-elementen kan vi spela upp video och ljud direkt på hemsidorna utan att behöva tredjepartsplugins. Det finns än så länge inte någon specifikation för vilka format som skall ingå i standarden, utan som det ser ut nu så är det till stor del upp till webbläsartillverkaren.

Canvas

Med Canvas kan vi rita ut objekt direkt i webbläsaren utan att behöva använda bilder (det går dock att använda bilder i canvas). Tack vare hårdvaruaccelereringen som finns i till exempel Internet Explorer 9 så kan vi skapa spel och annat som tidigare krävde Silverlight eller Flash, genom att med canvas-elementet och JavaScript rita ut alla objekt. Vill man få in ljudeffekter kan man med fördel använda det nya audio-elementet.

Inline SVG

SVG är sedan tidigare en W3C-standard, men med HTML5 slipper vi ha separata SVG-filer, och kan nu istället använda SVG direkt i våra HTML-dokument. SVG kan precis som canvas användas för att rita ut objekt på skärmen, men med skillnaden att SVG är XML-baserat och renderar vektorgrafik, medan canvas används med JavaScript för att rita ut objekten.

Nya input-typer i formulär

När man skapar formulär på hemsidor idag så används ofta JavaScript på klienten för att validera det som skrivs in. Vi kanske har telefonnummer, e-postadresser och annat i vanliga text-fält, vilka sedan måste valideras manuellt. Som en del av HTML5 kommer det dock stöd för nya typer av input-fält, vilket gör att vi får valideringen inbyggd i webbläsaren.

Nya JavaScript-API:er

Förutom just det HTML5-specifika så brukar man räkna med en del olika JavaScript-API:er i standarden. Dessa är bland annat Selectors, Web Storage, Web Sockets, Web Workers, Geolocation, Offline Web Applications med flera. Redan Internet Explorer 8 hade stöd för bade Selectors och Web Storage, vilket betyder att väldigt många kan använda det redan idag.

Framtiden för HTML5

Så när beräknas HTML5 bli en färdig standard? Det talas ofta om att år 2022 är då det blir en rekommendation hos W3C. Det låter som en ganska skrämmande siffra, men med tanke på att det kräver två fulla implementationer av standarden så är det inte så konstigt trots allt. Som jämförelse kan man ta CSS 2.1 som trots att det är vad man använder idag, fortfarande inte är en standard utan bara en ”Candidate Recommendation” vilket betyder att standarden är så gott som klar, men att det eventuellt kan ske någon ändring som upptäcks när standarden skall implementeras i flera webbläsare. Man räknar med att HTML5 skall nå det stadiet år 2012, så om två år från att det här skrivs så bör alla funktioner och element vara färdiga och redo att implementeras och användas.

Kom igång redan idag

För att förbereda sig på vad som komma skall så kan man redan idag ladda ned Internet Explorer 9 Beta 1, vilket har stöd för många av de kommande funktionerna i HTML5, som till exempel video, audio, inline SVG och Canvas, men även stöd för en annan kommande standard – CSS 3.

Internet Explorer 9 Beta 1 kan laddas ned här:
http://windows.microsoft.com/en-US/internet-explorer/download/ie-9/worldwide

19 Comments

  • Hej alla, njuter jag verkligen själva internet-sajten! Detta är verkligen en fantastisk sida. Alla av oss ser fram emot att läsa ännu mer intressant information där du kommer att visa sig vara publicering i framtiden. Jag har lärt mig en hel del av detta. Tack för din insikt.

  • Riktigt informativ bloggpost här min vän. Jag ville bara kommentera och säga fortsätt med kvalitetsarbetet. Jag har bokmärkt din blogg just nu och jag kommer tillbaka för att läsa mer i framtiden min vän! Också väl valda färger på temat det går bra med bloggen i min blygsamma åsikt:)

  • You ought to actually take into consideration engaged on creating this blog into a major authority on this market. You evidently have a grasp handle of the topics everyone is trying to find on this website in any case and you possibly can certainly even earn a buck or two off of some advertisements. I'd discover following latest subjects and elevating the amount of write ups you set up and I assure you’d start seeing some superb targeted visitors in the near future. Just a thought, good luck in no matter you do!

  • mycket intressant, tack

  • I just added your website on my blogroll. I may come back later on to check out updates. Excellent information!

  • Definitivt en av många utmaningar som individer att starta ett nytt online- företag står inför är att förvärva besökare till sin webbplats.

  • I’m really loving the contents of your blog. Hopefully you keep posting regularly. Thanks.

  • I’m really loving the contents of your blog. Hopefully you keep posting regularly. Thanks.

  • IЎЇm glad att jag har märkt denna blogg. Slutligen något inte ett skräp, som vi går igenom väldigt ofta. Hemsidan är kärleksfullt service och sparas så mycket som datum. Så det borde vara , tack för att dela detta med oss.

  • I’m really loving the contents of your blog. Hopefully you keep posting regularly. Thanks.

  • Thanks for tris interesting information! I found it very useful =)

  • Thanks for tris interesting information! I found it very useful =)

  • Thanks for tris interesting information! I found it very useful =)

  • Hej intelligenta poäng .. nu varför inte jag tänker på dem? Off topic något, är att denna webbsida mönstret bara från en udda installation eller annars använder du en anpassad mall. Jag utnyttjar en webbsida jag letar efter att förbättra och effektivt visuella kommer förmodligen en av många viktiga frågor att slutföra på min lista .

  • Min granne och jag har just diskuterat detta specifika ämne , han söker ofta för att visa mig fel . Din syn på det är trevligt och exakt hur jag faktiskt känner. Jag kan helt enkelt nu skickat honom denna webbplats påpeka honom en egen uppfattning . Efter att ha provat över din webbplats jag boka märkt och kommer att komma igen för att läsa dina nya inlägg !

  • Tillverkning och montering av stål Steel Company " SMK Engineering" används allmänt inom många jordbruk, industri , logistik , underhållning och sport.Vår stål med olika typer av beläggningar kan användas som boskap och fjäderfä gårdar , lager , vindskydd för den utrustning , hantering platser, industrianläggningar , shopping , sport och paviljonger underhållning.Rimliga priser, utmärkt prestanda av anläggningsarbeten , tillverkning tidsfrister , 3- års garanti och service under hela operationen - är de främsta fördelarna med vårt företag. Dessutom föreslår vi en ram tält återuppbyggnadsprojekt och bodar gård i närvaro av stödjande strukturer till de lägsta priserna .
    take a chance on smken.ru

  • Awesome information, stort tack till artikeln författare. Det är förståeligt för mig nu, är effektiviteten och betydelsen hallucinatoriskt. Tack än en gång och lycka till!

  • Jag gillar värdefull information du ger i dina artiklar. Jag kommer bokmärke din blogg och kolla igen här regelbundet. Jag är ganska säker på att jag kommer att lära sig massor av nya saker här! Lycka till nästa!

  • Tack så mycket för att dela detta med alla folk du faktiskt vet vad du pratar om ! Bokmärkt . Du dessutom söka råd från min sida =). Vi kan ha ett arrangemang koppling handeln mellan oss!

Comments have been disabled for this content.