ASP.NET Dynamic Data Preview

Een paar maanden geleden publiceerden we ASP.NET 3.5 Extensions Preview, die heel wat nieuwe functies inhoudt en later dit jaar zal worden  uitgebracht (inclusief ASP.NET Ajax Improvements, ASP.NET MVC, ASP.NET Silverlight Support, en ASP.NET Dynamic Data).De ASP.NET Dynamic Data support in die preview bood ons een eerste kijk op een nieuwe toffe functie die je in staat stelt om snel datagestuurde websites te maken die werken met LINQ to SQL of LINQ to Entities object model. Met ASP.NET Dynamic Data kan je automatisch volledig functionele data ingaven en rapportagepagina’s die dynamisch opgebouwd zijn genereren vanuit je ORM data model meta-data. Naast de ondersteuning van een dynamische genereermodus, biedt het je ook de mogelijkheid om elk van de view templates te overschrijven en te personaliseren met HTML of andere code naar eigen keuze (zo krijg je de volledige controle).

ASP.NET Dynamic Data preview

Vandaag hebben we een update van ASP.NET Dynamic Data gelanceerd.Je kunt er meer over leren en het hier downloaden.

Deze nieuwe dynamische data preview werkt nu met de standaard ingebouwde ASP.NET data controls (GridView, ListView, FormView, DetailsView, …). De dynamische data ondersteuning laat deze controls toe om foreign-key relaties automatisch te beheren. Bijvoorbeeld, in een gridview zul je nu de automatiseerbare naamweergaven krijgen van foreign key kolomwaarden en automatische ondersteuning van drop-down list selecties van deze waarden in bewerkmodus:

De nieuwe dynamische data ondersteunt ook automatische UI validatie (zowel client- als server-side), zich baserend op de beperkingen die je hebt ingesteld in je data model klassen. Bijvoorbeeld, als een kolom in de database beperkt is tot 50 karakters en ingesteld is op niet-null waarden, dan zullen gepaste UI control validators automatisch toegepast worden door ASP.NET dynamic data om deze beperking ook in de UI pagina op te leggen. Als je de beperkingen wijzigt in je LINQ to SQL of LINQ to entities data model klassen, dan zal de UI deze wijzigingen automatisch oppikken en de nieuwe beperkingen bij het volgende web verzoek (web request) doen gelden.Naast standaard data model metadata, kan je ook gepersonaliseerde metadata declareren om nog meer controle te krijgen op de validatie en de standaard weergave van de UI van objecten. Je zult al deze bovenstaande functies kunnen gebruiken met zowel LINQ to SQL en LINQ to Entities.

Visual Studio Dynamic Data Project Wizard

Naast de kern data runtime ondersteuning van ASP.NET dynamic data, heeft het VS webtools team vandaag ook een eerste preview van een nieuwe dynamic data project wizard gelanceerd, die je toelaat om snel een data gestuurde website op te starten. Met de wizard kan je een database selecteren, daarna de tabellen, views en sprocs die erin moeten aanwezig zijn, waarrond je een LINQ to SQL data model wilt bouwen:

Nadat je een datamodel gecreëerd hebt, zul je in de wizard kunnen kiezen voor dynamic data driven template pagina’s om de UI er rond te bouwen:

Dan kan je kiezen welk type UI voor inserting/editing/updating er ondersteund is op elke pagina:

Als je op Finish klikt, zal de wizard een project aanmaken met je data model klassen en de data UI pagina’s ingesteld voor gebruik. Je kunt meer leren over de wizard en het in actie zien in een blog post en screencast hier. 

Hoe moet je beginnen ?

Je kunt meer leren over deze nieuwe dynamic data preview door het hier te downloaden en lokaal te gebruiken.

Je kunt David Ebbo’s dynamic data presentation at MIX 08 bekijken om meer te leren over hoe het allemaal werkt. Bekijk zeker ook eens Scott Hunter’s screen cast hier, en Brad Millington’s screen cast hier. David heeft ook hier een post waarin de verschillen worden uitgelegd tussen de preview van december en de preview van vandaag;

 

Ik hoop dat jullie hiermee aan de slag kunnen,

 Scott
 
Published Friday, April 11, 2008 7:24 AM by Joeri Pansaerts

Comments

# re: ASP.NET Dynamic Data Preview

Thursday, May 1, 2008 12:11 PM by bebandit

Is het mogelijk om Stored Procedures te gebruiken met de Linq to SQL zodat wij specifiek informatie kunnen haulen?

Ik weet dat het mogelijk is door CodeBehind op een normaal aspx pagina. Maar, is het mogelijk met de Dynamic Data control?? Bedankt