Silverlight 2 Beta2 Release

 

Silverlight 2 Beta2 is vandaag op de markt gelanceerd. Je kunt de toolondersteuning voor Silverlight 2 beta1, Visual Studio en Expression Blend hier downloaden.

Aan de Beta2 zijn heel wat functies toegevoegd (meer details hieronder). Toch is het nog steeds een download van 4.6MB, met een downloadtijd van minder dan 10 seconden. Software van het .NET framework of andere software is niet nodig om ermee te kunnen werken. Ook werken alle functies cross-browser op Mac en Windows pc's en zullen ze via de Moonlight 2 release ook ondersteund worden op Linux. 

Silverlight 2 beta2 ondersteunt een go-live licentie waarmee je kan starten met commerciele applicaties in Silverlight 2. Er zullen enkele API veranderingen plaatsvinden tussen Beta2 en de uiteindelijke release, waardoor je erop moet voorbereid zijn dat de applicaties die je hebt gecreëerd met de Beta2 geupdate moeten worden wanneer de finale versie uitkomt. Maar we denken dat deze veranderingen eenvoudig en relatief gemakkelijk zullen zijn, en dat je gerust kunt beginnen plannen en creëeren.  

Je kunt Silverlight Beta2 applicaties bouwen met de VS2008 Tools voor Silverlight en Expression Blend 2.5 June Previeuw. Je kunt beide hier downloaden. De VS2008 Tools voor de Silverlight download werkt met zowel VS 2008 als de recente  VS 2008 SP1 beta release. 

Verbeteringen aan UI en Control

Silverlight 2 Beta2 bevat een hoop verbeteringen in de UI en Control:

Meer ingebouwde Controls

Beta1 bevatte slechts enkele ingebouwde controls in de core Silverlight setup. De meeste algemene controls (Button, ListBox, Slider, enz) waren ondergebracht in gescheiden assemblies die je moest samenbrengen in je applicatie (waardoor de applicatie download dus langer duurde). Beta 2 installeert nu meer dan 30 van de algemene controls als onderdeel van de core Silverlight 2 download. Dit wil zeggen dat je Silverlight 2 applicaties kunt bouwen die core controls van kleiner dan 3kb gebruiken. Het resultaat is een kleine Silverlight applicatie met een zeer snelle opstarttijd.

Naast de core controls in de basisinstallatie van de Silverlight 2 setup, brengen we deze week ook higher-level controls uit die geïmplementeerd zijn in aparte assemblies, die je kan verwerken in je applicatie en waarnaar je kan refereren. Deze controls zoals de DataGrid (meer details bij de nieuwe Beta2 functies beneden) , Calendar (nu met meerdere dagen selectie en blackout data ondersteuning in Beta2), en de TabPanel control (nieuw in Beta2).

Op het einde van de rit verwachten we meer dan 100 controls voor Silverlight.

Ondersteuning voor de bewerking van Control Template

Eén van de krachtigste functies in het WPF en Silverlight programming model is de mogelijkheid om de look en feel van de controls helemaal te veranderen. Zo kunnen ontwikkelaars en ontwerpers de UI van de controls bewerken op subtiele of ingrijpende wijze, en het laat ook een enorme flexibliteit toe.Ik behandelde deze materie enigzins hier in mijn vorige Silverlight Control Templating blog.

De Expression Blend 2.5 June Preview van deze week bevat ontwerpondersteuning in om control templates te bewerken. Dit maakt het ons gemakkelijk om een snelle aanpassing te doen aan het uitzicht van elke control zonder naar de XAML broncode te moeten gaan.  

Om de control template editing in actie te zien, sleep je gewoon de twee slider controls naar je Expression Blend design surface :

Het kan voorkomen dat we de slider head in de standaard Slider control template te groot en te breed vinden voor onze applicatie. Om de control editing template te gebruiken om dit te veranderen, klikken we met de rechtermuisknop op een van de sliders en selecteren we het "Edit Control Parts" context menu item. We kiezen vervolgens om een 'new control template' aan te maken voor onze slider (en we beginnen vanaf nul). Een andere optie is een kopie bewerken van de ingebouwde control template (en starten vanaf daar om het te bewerken):

Nadat we gekozen hebben om een kopie van de bestaande control template te bewerken, zal Blend ons vragen om een herbruikbare style source te creëren en een naam te geven waarin we onze control template zullen definieren. We kunnen het een naam geven en dan verkiezen we dat onze stijl wordt opgeslagen op applicatieniveau (in de App.xaml) of in onze huidige page/usercontrol :

Wanneer we "ok"  klikken, zullen we ons in de template editing mode bevinden van onze Slider control. We kunnen elk onderliggend element veranderen, uitrekken of toevoegen/verwijderen in de control van de Slider template. Let hieronder op hoe we in de template editing mode kunnen zien hoe we elk onderliggend element kunnen selecteren in de control van de Slider template (ze zijn in het rood omcirkeld hieronder in de "object" window)  

Om onze sliderhead smaller te maken, kunnen we het "HorizontalThumb" element selecteren in de control template en de breedte aanpassen (ofwel grafisch of via de property grid): 

We kunnen dan de breadcrumb navigatie bar gebruiken, bovenaan de designer surface, om terug naar onze pagina te navigeren en dus om de control template wijzigingen te zien. :

Let op dat rechts enkel één van de slider control de nieuwe Style recource gebruikt met de control template die wij definieerden. 

Om dezelfde style resource toe te voegen aan de andere slider control, kunnen we hem selecteren via rechtermuisklik, en dan klikken op "Apply Resource" context menu om onze "ScottSlider" style eraan toe te voegen :

Eens we dit gedaan hebben zullen beide sliders refereren naar dezelfde style :

De veranderen die we maken in de "ScottSlider" style worden automatisch toegepast op beide controls.

Let op dat alle controls in Silverlight 2 control templates ondersteunen. Ze ondersteunen ook de bovenstaande bewerkingen in Expression Blend. 

Ondersteuning voor Visual State Manager (VSM)

Control templates in Silverlight en WPF ondersteunen zowel de "look" van een control, als de "feel" van een control. Met "feel" bedoel ik zijn interactieve gevoeligheidsveranderingen. Bijvoorbeeld : hoe ziet hij eruit als je erop klikt, als het gefocused is of net de focus verliest, in ingedrukte toestand, als iets erin geselecteerd is enz ... . Soms wil je animaties starten wanneer er interactie is tussen de control en de gebruiker.    

Eén van de nieuwe dingen die we introduceren met Silverlight 2 beta2 is een "Visual State Manager" (VSM) functie waarmee je gemakkelijker interactieve control templates kan maken. VSM introduceert twee basis concepten die je voordeel kunnen bieden in een control template : "Visual States" en "State Transitions". Bijvoorbeeld, een control zoals een Button definieert meerdere visuele statussen voor zichzelf - "Normal", "MouseOver", "Pressed", "Disabled", "Focused", "Unfocused". In de template editing mode in Blend kunnen de ontwerpers nu de looks in elke staat aanpassen, alsook de overgang wanneer je de control doet veranderen van de ene staat in de andere.

Wat tof is aan dit model is dat ontwerpers helemaal geen code hoeven te schrijven, ze moeten geen manuele animatie storyboards schrijven en moeten het object model niet verstaan om productief te zijn. Dit maakt het leerproces voor het maken van interactieve control templates heel gemakkelijk, en in elk geval kan een bestaande grafisch ontwerper heel gemakkelijk werken aan Silverlight projecten. Later dit jaar zullen we de Visual State Manager (VSM) ondersteuning toevoegen tot WPF, waardoor je dezelfde methodes kan toepassen op Windows applicaties en templates kan delen tussen WPF en Silverlight Projecten.

Om een voorbeeld te zien van deze actie, voegen we een Button control toe op onze design surface :

We kunnen dan rechts klikken op de button en zijn control template bewerken. In plaats van te beginnen met de bestaande standaard control template (zoals we hebben gedaan in het slider voorbeeld hierboven), creëren we nu een lege control template:

Blend zal ons de naam vragen van de Style resource die we willen creëren. We noemen het "ScottButton" en we klikken op ok. Hierdoor zal de designer in control editing mode omgezet worden voor de button en starten met een lege control template:

Wat je vooral moet opmerken in het bovenstaande is het nieuwe "States" venster in Blend. Daarin zullen we alle beschikbare "Visual States" te zien krijgen die de Button control vertoont. Hierboven is de "Base" state of status geselecteerd, waardoor we de gebruikelijke visuele tree van onze Button control template kunnen definiëren.

We kunnen daarna enkele vectoriële elementen toevoegen aan onze base status (basisstatus), die het uitzicht van een gepersonaliseerde button definieert zoals hieronder. We zouden de ingebouwde tool voor vectorieel tekenen kunnen gebruiken dat ondersteund wordt door Blend om deze afbeeldingen te maken. Een andere mogelijkheid is Expression Design of Adobe Illustrator gebruiken om vectoriële elementen te creëren en het finale resultaat implementeren in Blend. Hieronder voegen we 4 "Path" elementen toe aan onze control template, een ronde achtergrond ("background" genaamd), een drop shadow ("shadow" genoemd), een 40% transparantie "shine" dat een gloei-effect toevoegt bovenaan en een dat de standaard inner content definieer (in dit geval een afbeelding van een huis):

Opmerking: we hadden ook een afbeelding kunnen importeren, maar als we gebruik maken van vectorïele elementen, krijgen we de flexibiliteit om de button in een latere fase te verkleinen/uittrekken/transformeren zodat we een crips look en feel behouden bij elke resolutie of verkleining (het is vooral handig in Silverlight mobile scenario's, waarin de schermresolutie kan variëren). We zullen ook gemakkelijk een vectorieel element veranderen of er animatie aan toevoegen.

Als we klaar zijn met de ontwerpfase van onze basisstatus hierboven, kunnen drukken op F5 om onze applicatie uit te voeren in de browser:

Zoals je hierboven kan zijn, ziet onze Button er nu veel aantrekkelijker uit. Ondanks deze nieuwe look, wekt de button nog steeds dezelfde focus, click en hover acties op zoals voorheen. Een ontwikkelaar die de buttons gebruikt moet de code dus niet veranderen als hij wil werken met een button die werd vormgegeven met onze nieuwe control template.

Een nadeel van onze nieuwe button control template, is dat het niet interactief is. Dit betekent dat ik geen visuele feedback krijg als de button de focus krijgt of verliest, als je erover gaat met de muis of niet. Ik krijg ook geen mooie depress/bounce-back animatie als ik erop klik.

Om interactiviteit toe te voegen aan onze button, keren we terug naar Blend en werken we terug in de control template van de button. Daarnet voegden we vectoriele grafische elementen toe aan de basisstatus van onze button control. Hierdoor konden we de standaard visuele look definieren van alle visuele statussen van onze button. We kunnen nu teruggaan en elke afzonderlijke visuele statut van de button personaliseren.  

Bijvoorbeeld, om een mouse-over actie te implementeren voor onze button, kunnen we de "MouseOver" status in het "States" venster selecteren om dan de look van de button te creëren als het zich in die status bevindt. Hieronder heb ik het "shine" vectorieel element geselecteerd in onze control template en heb ik de Opacity eigenschap aangepast in de property grid zodat de button iets visueler is in de MouseOver status. Merk op hoe blend automatisch het "Shine" element highlight met een rode stip en daarna de Opacity eigenschap plaatst in ons objectvenster. Hierdoor kan je gemakkelijk alle veranderingen opvolgen die we hebben gemaakt tussen de "Base" status en de "MouseOver" status in onze control template:

We kunnen vervolgens de "Pressed" status selecteren in ons "States" venster en personaliseren hoe een button er moet uitzien als er op geklikt wordt. We zullen twee aanpassingen doen in de "Base" status. De eerste aanpassing is het "Shine" element zichtbaar maken (zoals in de MouseOver status). De tweede aanpassing zal de inhoud van de button control lichtjes een offset effect geven, terwijl het shadowelement op zijn plaats blijft. . HIerdoor zal de button eruitzien alsof ze niet ingedrukt is en zal het mooi contrasteren met de basis visual:

We kunnen de offset verandering implementeren in de achtergrond, de inhoud en de shine elementen door ze te selecteren in de designer en dan een offset render transform erop toepassen in de property browser:

En als we nu onze applicatie uitvoeren in de browser, dan zullen we zien dat onze button nu interactieve visuele feedback geeft als ze gebruikt wordt. Hieronder zie je de "normale" look van onze button:

Het gloeieffect zoals hieronder krijg je door met de muis over de button te gaan:

Door op de button te klikken zal ze 'ontklikken' en de shadow verbergen (het zal in de oorspronkelijke staat teruggeplaats worden als de muisklik stopt):

Merk op dat we geen code of XAML hebben moeten schrijven om de look en feel van onze Button te veranderen. De nieuwe Visual State Manager functie heeft de bewegingen tussen de visual states automatisch voor ons afgehandeld. 

Silverlight bouwt voert een transitie Storyboard dynamisch voor je uit als je je van visual state naar visual state begeeft (en zo verkrijg je een vloeiende animatie tussen de twee states). Je hoeft hiervoor geen code te schrijven (opmerking: je hebt wel nog steeds de mogelijkheid om een een gepersonaliseerde Storyboard transitie toe te voegen als je dit wil, maar in de meeste gevallen is de automatische Storyboard transitie voldoende).

Een functie waarvan je kan profiteren met de automatische transitie in Silverlight, is de mogelijkheid om de duur van een visual state transitie te personaliseren. Je kan dit doen door te klikken op de pijl aan de linkerkant van een van visual state en een regel op te stellen die bepaald hoelang de transitie animatie zou mogen duren wanneer je van een visual state naar een andere gaat.

Bijvoorbeeld, we zouden kunnen aanduiden dat de transitie van "Normal" naar "MouseOver" 2 seconden mag duren, door de onderstaande regel toe te voegen:

We kunnen deze regel dan zo configureren dat de transitie tussen Normal-> MouseOver slechts twee seconden mag duren:

We kunnen dan klikken op de "MouseOver" state en een regel instellen waarmee aangeduid wordt dat de transitie van Mouseover -> 4 seconden mag duren:

Als we nu de applicatie opnieuw uitvoeren, dan zien we dat de animatietransitie voor MouseOver scenario's trager verloopt, waardoor onze applicatie er wat meer afgewerkt uitziet. We hebben niet een lijn code moeten schrijven om dit allemaal mogelijk te maken. Alle controls die uitgebracht zijn met Silverlight 2 zullen ingebouwde support bevatten voor Control Template en Visual State Manager personalisatie zoals hierboven. 

Om meer te leren over de nieuwe Visual State Manager en Control Template Editing functies, bekijk dan zeker hier and hier de tutorials en de videos hier, hier, en hier.

TextBox

Beta2 bevat belangrijke verbeteringen aan de ingebouwde TextBox editing control. Ook Text scrolling met text-wrap, multi-line text selecties, document navigation keys, en copy/paste met het klembord worden nu ook ondersteund.

Beta2 bevat nu ook IME niveau 3 input ondersteuning (met onder andere candidate window selection) voor niet-Westerse charactersets:

Input Ondersteuning

Beta2 biedt ook toetsenbord ondersteuning in Fullscreen modus (pijltjes, tab, enter, home, end, pageup/down, space). Opmerking: volledige input ondersteuning is niet toegelaten om paswoord spoofing scenario's te vermijden.

Beta2 biedt ook nieuwe APIs om inking en stylus te ondersteuning.

UI Automatisatie and Toegankelijkheid

Beta2 voegt UI Automatieframework ondersteuning toe aan Silverlight. Met UI Automatie (of UIA) kunnen beeldschermlezers en andere assitieve tools componenten identificeren die allemaal samen je Silverlight 2 applicatie vormen. Ze kunnen met deze combinatie ook in interactie treden.

Beta2 gebruikt het UIA framework en voegt UIA gedragingen toe aan een initiële set van Silverlight controls. Met de finale release van Silverlight 2, zullen alle controls UIA gedragingen bevatten die gebaseerd zijn op UIA. We zullen ook ondersteuning toevoegen voor hoge-contrast scenario's. Met deze functies zul toegankelijke, sectie 58 compatibele applicaties kunnen bouwen. Deze UIA ondersteuning zal je ook in staat stellen om automatische UI testing te doen van applicaties.

Animatie and Graphic Systeem

Beta2 voegt ondersteuning toe om animatie toe te voegen aan gepersonaliseerde dependency properties. Ondersteuning voor objectanimatie (animating structs) wordt nu ook ondersteund.  Beta2 ondersteunt eveneens de mogelijkheid om Storyboards in code te creëren die delen van de render tree kunnen animeren zonder dat ze eraan moeten worden toegevoegd (hierdoor kan je animaties helemaal in de code onderbrengen). Per frame zal er animatie callback worden toegevoegd in de finale release.

Beta2 bevat een nieuwe Visual Tree Helper static class dat geavanceerde inspectie API's van de visual tree. Het biedt functies, zoals de mogelijkheid om de children van een element te nummeren en de ancestor/parent krijgen van een gegeven referentie element. Deze API's werken met elk UIElement die je eraan toevoegt.

DeepZoom

Beta2 ondersteunt nu een XML gebaseerd manifestbestand voor DeepZoom collecties. Beta2 voegt ook uitbreidbare MultiScaleTileSource ondersteuning voor DeepZoom.

WPF Compatibiliteit

Silverlight Beta2 bevat een hoop herstellingen/veranderingen om de API compatibiliteit tussen Silverlight en WPF te verbeteren (opmerking: de finale release van Silverlight zal bijkomend compatibiliteitswerk bevatten). We zullen ook enkele nieuwe API's toevoegen die we zullen introduceren in Silverlight to WPF in .NET 3.5 SP1 deze zomer.

Deze inspanningen, in combinatie met de VSM ondersteuning die we later dit jaar zullen toevoegen aan WPF, zullen je in staat stellen om code te hergebruiken door browser en desktop applicaties heen.

Media verbeteringen

Silverlight 2 Beta2 bevatten significant werk wat Media betreft. 

Adaptive Streaming

Beta2 voegt ondersteuning toe voor "adaptive streaming". Hiermee kan je media encoderen tegen meerdere bit-rates. Dan kan je met een Silverlightapplicatie dynamisch switchen tussen hen afhankelijk van het netwerp en de CPU condities.

Hierdoor worden veel rijkere media-ervaringen voor de eindgebruiker mogelijk. Het wordt zo immers mogelijk dat contentproviders zowel lower-end als higher-end bitrate versies van een video bieden. Silverlight kan dan de meest optimale versie kiezen, gebaseerd op de hardware en netwerkcapaciteit van de eindgebruiker. Als de machine- of netwerkcondities veranderen terwijl de gebruiker de video bekijkt, dan kan Silverlight automatisch overschakelen naar een meer gepaste bitrate zonder buffering of haperingen.

De ondersteuning voor adaptive streaming van Silverlight is uitbreidbaar. Hierdoor kan iedereen zijn eigen logica inpluggen om te bepalen vanwaar de media content komt en welke bitrate er zou moeten worden gebruikt. Dit betekent dat elke CDN of medialeverancier gemakkelijk zijn systeem kan integreren in Silverlight en zo video's kan leveren van superhoge kwaliteit. 

Content bescherming

Beta2 bevat DRM contentbescherming, en ondersteunt Windows DRM en PlayReady DRM. Beide werken cross-browser en cross-platform.

Server Side Playlists

Beta2 voegt ondersteuning toe voor serverside playlists (voorgaande releases ondersteunden enkel clientside playlists). 

Verbeteringen voor netwerken

Silverlight 2 Beta2 bevat een hoop werk op gebied van netwerken:

Cross-domein Sockets

Met Beta2 is cross-domein netwerkondersteuning mogelijk. Hiervoor wordt zowel HTTP als Sockets gebruikt (wat betekent dat je applicaties andere sites kan aanspreken dan de deze waarvan de applicatie was gedownload).

Silverlight zal het bestaan van een XML policy bestand controleren op target servers, dat aanduid of cross-domein netwerktoegang toegelaten is. Silverlight ondersteunt een nieuw XML policy bestand dat we hebben ontwikkeld, alsook Flash policy bestanden (wat betekent dat bestaande sites die openstaan voor Flash aangeroepen kunnen worden vanuit Silverlight zonder bijkomende inspanningen).

Background Thread Netwerken

Beta2 laat nu toe dat Silverlightapplicaties netwerkverzoeken over background threads kunnen starten, alsook netwerkantwoorden over background threads behandelen. Hierdoor zijn een hele reeks krachtige scenario's mogelijk en kan je vermijden dat de browser's UI thread geblokkeerd wordt terwijl je zowel HTTP als Socket communicatie doet.

Duplex Communication (Server Push)

Beta2 maakt ondersteuning mogelijk om duplex communicatie kanalen op te zetten met een WCF service op een server. Hierdoor kan je hele mooie programmeermodellen maken waarmee servers boodschappen kunnen "pushen" naar Silverlight clients zonder dat de ontwikkelaar handmatig de servers moet bedienen om veranderingen door te voeren. Dit programmeermodel is zeer nuttig in een brede waaier aan scenario's, zoals instant messaging/chatapplicaties en monitoring/update applicaties zoals stock tickers en traderapplicaties.

Web Services

Beta2 maakt belangrijke verbeteringen voor interop met SOAP gebaseerde webservices. Web service proxy class end-point URLs kunnen nu geconfigureerd worden zonder applicaties te moeten recompileren. Visual studio heeft nu een nieuwe "Silverlight-enabled WCF Service" project item template, dat je kan toevoegen aan ASP.NET webprojecten om services te publiceren naar clients.

REST en ADO.NET Data Services

Silverlight bevat ondersteuning om te kunnen werken met REST gebaseerde webservices. 

Beta2 voegt ondersteuning toe om ADO.NET Data Services aan te roepen en te "consumeren" (voorheen bekend met codenaam: "Astoria").  ADO.NET Data Services zullen worden uitgebracht als onderdeel van .NET 3.5 SP1 en maakt publiceren mogelijk van data eindpunten in een ASP.NET webproject, die consumeerbaar zijn vanaf elke client door gebruik te maken van REST URI's. Silverlight Beta2 bevat nu ook ADO.NET Data Service clientondersteuning, waardoor je deze services gemakkelijk kan aanroepen (en als je dit wil ook LINQ expressies gebruiken in SIlverlight om externe REST queries ernaar te verwijzen).

JSON

Silverlight ondersteunt het aanroepen van JSON-gebaseerde services op het web. 

Beta2 bevat nu  LINQ to JSON ondersteuning, waardoor je gemakkelijk JSON resultaten naar .NET objecten kunt queryen, filteren en mappen in een Silverlightapplicatie. Dit maakt het heel gemakkelijk om AJAX eindpunten en services die gepubliceerd zijn op het werk aan te roepen en ermee te werken. 

Data verbeteringen

Silverlight 2 Beta2 bevat een hoop werk op gebied van dataspace:

DataGrid

Beta2 voegt een aantal nieuwe functies toe aan de DataGrid control, zoals ondermeer:

  • Auto-sizing ondersteuning voor kolommen en rijen
  • Sorteren van kolommen (met ondersteuning voor zowel sortering voor één kolom als voor meerdere kolommen)
  • Ondersteuning voor herordenen van kolommen door eindgebruikers (ze kunnen kolommen slepen en verplaatsen om de volgorde te herordenen)
  • Ondersteuning voor "frozen' kolommen (waardoor je kan vermijden dat een bepaalde kolom gepersonaliseerd wordt)
  • Prestatie en bugherstellingen

DataBinding

Beta2  voegt meer core data-binding functies toe en betere validatie ondersteuning, zoals ondermeer:

  • Per-binding Validatie en BindingValidationError event handler ondersteuning voor controls (waardoor je input validatie kan doen met TwoWay bindings)
  • Ondersteuning voor binding expressies voor attached properties
  • Rijkere binding waardeconversie ondersteuning (met ook waardeconversie fallback ondersteuning)

Geïsoleerd opslaan

Met silverlight kunnen applicaties data lokaal op een client opslaan (via de functie "Isolated Storage").  Applicties kunnen gebruikers vragen om hen groottepermissies toe te kennen voor dit opslaan (bijvoorbeeld: een gebruiker kan een e-mailprogramma 50MB lokale opslagruimte toekennen). 

Beta2 vermeerdert de standaard lokale opslagruimte die wordt geboden door Silverlightapplicaties tot een grootte van 1MB. Beta2 biedt nu ook betere eindgebruikerondersteuning voor het beheer van per-site opslagpermissies, alsook de mogelijkheid om gemakkelijk de lokale opslagruimte van een applicatie aan te roepen of te verwijderen. Management UI om dit te beheren, kan nu door een eindgebruiker worden opgevraagd door de rechtermuisklik op een Silverlightapplicatie en de "Silverlight Configuration" menu optie te kiezen.

De compatibiliteit met Silverlight 1.0 en Silverlight 2 Beta 1 begrijpen

Silverlight 2 Beta2 is compatibel met applicaties die doelen op Silverlight 1.0.

Silverlight 2 Beta2 zal geen applicaties uitvoeren die doelen op Silverlight 2 Beta1, omdat we een aantal API veranderingen hebben doorgevoerd tussen de twee beta's voor de nieuwe functies die zijn toegevoegd aan Silverlight 2. Browsers waarop Silverlight 2 Beta1 geïnstalleerd is, bezoeken een site die een Silverlight Beta2 applicatie host, zal gevraagd worden te upgraden naar de nieuwere beta van Silverlight. Eens ze dit gedaan hebben, zullen ze geen Beta1 applicaties kunnen uitvoeren als ze Beta2 niet deïnstalleren. Dit betekent dat als je een sample hebt gepubliceerd op het web die gebouwd werd met Beta1, je waarschijnlijk zal moeten updaten naar Beta2. 

We hebben hier een document gepubliceerd waarin de veranderingen tussen Beta 1 en Beta 2 in detail te lezen zijn. Ik beveel jullie ook aan What Changed in Silverlight 2 Beta2 van Shawn Wildermuth te lezen en de Upgrading your Silverlight 2 Projects to Beta2 posts voor meer details over enkele van de veranderingen tussen Beta1 en Beta2.

Samenvatting

Om meer te leren over Silverlight 2 en om de Beta2 release te downloaden, neem dan een kijkje op http://www.silverlight.net en http://expression.microsoft.com websites.  We zullen artikels posten, alsook tutorials, video's en meer over beide websites in de komende dagen en weken. Ik zal ook enkele tutorials posten op mijn blog.

ALs je ze nog niet hebt gelezen, dan kan ik ook mijn vorige blog posts First Look at Silverlight 2 en First Look at Expression Blend with Silverlight 2 aanbevelen, die ik enkele maanden terug heb geschreven toen Beta1 uitkwam, omdat ze een goed overzicht bieden van het Silverlight programmeermodel en hoe erop te doelen met zowel Visual Studio 2008 en  Expression Blend.

Hopelijk kunnen jullie hiermee aan de slag,

Scott

Published Wednesday, June 11, 2008 7:02 AM by Joeri Pansaerts

Comments

No Comments