SharePoint 2013: A feature with ID has already been installed in this farm

When you try to deploy a Visual Web Part you may get the following error.

“Error occurred in deployment step 'Add Solution': A feature with ID 15/3e472a61-bbc9-4242-87c7-a07e8e3fab99 has already been installed in this farm. Use the force attribute to explicitly re-install the feature.”

See a sample screenshot of the error

clip_image001

The reason for the error

The Visual Studio deploys your project to the site specified by the Site URL property. Once you deployed a visual web part to a site, later from Visual Studio change the Site URL property to another site, next time when you try to deploy the project, you will see this error.

Resolution

The solution is clearly specified in the error message itself.

“Use the force attribute to explicitly re-install the feature.”

In order to specify the Force attribute, expand the Features node in your project and expand it.

clip_image002

Double click on the feature to open the feature.

clip_image004

Click on the Manifest to modify the XML for the feature file and then click on the Edit options.

clip_image006

You can edit the manifest in the Edit options editor. You can edit the file here, or use the link “Open in XML editor” link to open the link in the XML editor. With XML editor, you will get the intellisense support.

clip_image007

Add the AlwaysForceInstall="TRUE" attribute to the Feature element. Once you modify the element, the modified element looks as follows.

clip_image009

Once you save the manifest, now try to deploy the project, you will find the project will deploy with out any error.

clip_image010

Published Saturday, January 11, 2014 1:35 PM by sreejukg

Comments

# re: SharePoint 2013: A feature with ID has already been installed in this farm

Tuesday, January 21, 2014 2:26 AM by Louat

I've beеn broωsing online more than 3 hours today, yet

I neveг found any interesting аrticle like yours.

It is pretty worth enough for me. In my view,

if all site owners and bloggers made good content aѕ

you did, the web will be a lot more useful than ever before.

# re: SharePoint 2013: A feature with ID has already been installed in this farm

Sunday, February 9, 2014 5:55 PM by Aronson

Hi! I just would like to offer you a huge thumbs up for your

excellent information you've got here on this post. I will

be returning to your blog for more soon.

# re: SharePoint 2013: A feature with ID has already been installed in this farm

Sunday, February 9, 2014 9:04 PM by Caldwell

Hеya i'm for the first time here. I found thіs board and I find It really useful & it helрed me оut a lоt.

I hope to give ѕomething back and help others like you aided me.

# re: SharePoint 2013: A feature with ID has already been installed in this farm

Monday, February 10, 2014 12:43 AM by Ono

Does your site have a contact page? I'm having a tough time locating it but,

I'd like to shoot you an e-mail. I've got some suggestions for your

blog you might be interested in hearing. Either way,

great website and I look forward to seeing it expand over time.